МИ ПОМАЖЕМО СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНОМ СТАНОВНИШТВУ ПАЛИЛУЛЕ
23.12.2010

На основу података из Статистичког годишњака Града Ниша на територји општине Палилула живи 73.610 становника, од тог броја свега 12.612 je запослено. Регистртоване су 1125 социјално-угрожене особе са тешкоћама. То су особе које не могу да брину о себи, особе које су непокретне, изнемогле и које зависе од туђе помоћи. Од 5061 старијих људи (преко 70 година) 487 је из околних села општине Палилула. То су радно неактивне особе које не могу себи да обезбеде основна средства за живот, слабо су покретне и генерално мало физички актиовне.

У Градској општини Палилула у току је реализација активности једногодишњег пројекта из програма «Exchange 3» под називом „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“. Под мотом „Ми помажемо социјално угроженом становништву Палилуле! – позовите нас на телефон  244-587“, отпочела је обука мобилних тимова, медијска кампања и први одласци на терен, у месним канцаларијама града и села општине Палилула.

Након спроведене обуке у просторијама Центра за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу и упутства које је мултидисциплинарном тиму  пројекта дала Јаворка Ранђеловић, помоћник директора Центра уследио је одлазак на терен. Био је то први сусрет мобилног тима, који чине лекар, психолог, правник, социолог, са грађанима у месним канцеларијама Расадник, Доње Власе, 9.Мај, Чокот, Црвена Звезда, Мрамор, Крушце, Габровац, Вукманово, Мраморски поток, Бербатово, Ђука Динић, Паси Пољана. Стручњаци из тимова пружали су основну здравствену подршку људима којима је то неопходно, а ускоро ће се обезбедити да им се достављају и лекови. Корисници ових услуга добиће и бесплатне правне савете. За чланове два мобилна тима, било је то велико искуство на терену, каже Драган Терзић, координатор активности пројекта.

Менаџер пројекта Милош Стојадиновић објашњава да ће ова врста подршке, током једногодишњег рада на пројекту, обухватити не само старе и социјално угрожене људе, већ и незапослене, самохране мајке, студенте.

По речима председника Општине, проф.др Игора Новаковића, овим пројектом оствариће се повећање капацитета градске општине Палилула у области пружања социјалних услуга и стварање одрживог и интегрисаног модела "заштите у заједници", на лицу места, за осетљиве групе у друштву

Програм EXCHANGE 3, који финансира Европска унија, њиме руководи Делегација Европске уније у Србији а спроводи Стална конференција градова и општина, представља наставак акција и мера усмерен на увођење ЕУ модела у функционисање и побољшање капацитета и ефикасности локалних самоуправа у Србији. Градска општина Палилула-Ниш, остварује пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ у партнерству са Центром за социјални рад «Свети Сава» у Нишу и општином Ћустендил (Бугарска).